Τσικνοπέμπτη και η αρχή της Αποκριάς έφτασε!!!
Είναι η μέρα που μικροί και μεγάλοι περιμένουν εκτός από την μέρα των Αποκριών. Την Τσικνοπέμπτη λοιπόν σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας» Από νωρίς το πρωί ψησταριές σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας έχουν πάρει “φωτιά” .
Φωτιά θα πάρουν και οι ψησταριές
ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ , δύο κινητές ψησταριές θα τσικνίζουν μέσω της οδού Σκαλίδη και της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου.
Την εκδήλωση οργανώνουν ο Δήμος Κισάμου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κισάμου και η Καρναβαλική Επιτροπή.
Η εκδήλωση που έχει ως αφετηρία το δημαρχείο Κισάμου στις 5.30 το απόγευμα έχει τίτλο: “Τσικνοτρέχει”. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει συνάντηση στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου με πολλές τσικνοαποκριάτικες εκπλήξεις.
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι τα κρεοπωλεία της περιοχής ενώ συμμετέχουν οι σχολές χορού της πόλης.
ΣΥΝΤΑΓΉ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ:
Χοιρινά παϊδάκια καραμελωμένα με bbq sauce
Υλικά Συνταγής
- 1 κιλό χοιρινά παϊδάκια
-
Για τη μαρινάδα
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 2 κ.σ. κέτσαπ
- 1 κ.σ. σόγια sauce
- 2 κ.σ. άσπρο ξύδι ή ριζόξυδο
- 1 κ.σ. αλάτι
- μπόλικο πιπέρι
-
Για τη bbq sauce
- 2 κ.σ. σπορέλαιο
- 1/2 μικρό κρεμμύδι
- 3 σκ. σκόρδο
- 1-1/4 φλ. κέτσαπ
- 1/3 φλ. νερό
- 1 κ.σ. worcestershire sauce
- 2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
- 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. μελάσα
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. ξίδι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
Εκτέλεση
Για τη μαρινάδα και τα χοιρινά παϊδάκια
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας για τα χοιρινά παϊδάκια σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε και αλείφουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο από 1 έως 4 ώρες. Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς C. Βάζουμε σχάρα μέσα σε ταψί και τοποθετούμε το κρέας έτσι ώστε να είναι το κρέας από πάνω και τα κόκκαλα από κάτω.
Ψήνουμε για 10 λεπτά, αλείφουμε με τη bbq σος, συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10λεπτά και αλείφουμε ξανά. Στο τέλος ανάβουμε το grill για 2-3 λεπτά για να καραμελώσει η επιφάνεια.
Για τη bbq sauce
Βάζουμε το κρεμμύδι στο λάδι για 4-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο ή όλοκληρο και το αφήνουμε για 1 λεπτό στο λάδι, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά να πυκνώσει η σάλτσα. Τη διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΤΣΙΚΝΙΣΜΑ!!!